Reader

Vadonatúj és ősrégi könyvek esszenciája.

Vége. Európának annyi.
A brit újságírónak elgurult a gyógyszere?

Képtalálat a következőre: „european values”

Európa még ebben a generációban megszűnhet Európának lenni, az európai ember pedig elveszítheti az egyetlen olyan helyet a Földön, ahol ma még otthon érzi magát

- figyelmeztet a brit Douglas Murray új könyvében.

 Az Európa különös halála – bevándorlás, identitás, iszlám

egy éppen öngyilkosságot elkövető kontinens és kultúra korrajza (The Strange Death of Europe – Immigration, Identity, Islam, megjelent: 2017). A csökkenő gyermekvállalási kedv, a tömeges bevándorlás, egy identitási krízis és az önvád légkörében élő európai ember önmegsemmisítő módba kapcsolt.

 Murray szerint sokkoló, hogy Európa már nem akarja reprodukálni önmagát. 

Képtalálat a következőre: „europe population decrease”

Európa nem akar harcolni és nem akar érvelni a saját maga védelmében. Mintha a hatalomban lévők számára közömbös lenne, hogy az európai ember, az európai kultúra elvész-e örökre. Egyesek mintha már döntöttek is volna arról, hogy magát a népet kell feloszlatni és újat választani a helyébe (ahogyan erről Bertold Brecht írt versében).

Mindezt két, egymással összefüggő jelenség váltotta ki.

 Az egyik az Európába történő tömeges bevándorlás. 

Képtalálat a következőre: „immigration into europe”

Az európaiak elhitették magukkal, hogy ez működni fog. Makacsul hajtogatták, hogy a tömeges bevándorlás természetes folyamat. Hogy ha az integráció nem is történik meg az első generációnál, akkor majd a gyermekeik, az unokáik vagy egy eljövendő generáció integrálódni fog. A legvalószínűbb kimenetelt – hogy az integráció sohasem fog megtörténni – elhessegettük magunktól.

 A másik jelenség az, hogy elveszítettük a nyugati kultúra értékességébe vetett hitünket. 

Az európaiak többsége már nincs meggyőződve arról, hogy a modern világban a keresztény civilizációnak van létjogosultsága. Elfelejtettük, amit a szüleink és nagyszüleink oly keservesen tapasztaltak meg: hogy a kultúránkat és minden értékünket elsöpörhetik olyanok, akik nem méltóak azokra.
Képtalálat a következőre: „destroying culture”

 Európát – minden más kultúránál inkább – nyomasztja a múltjával kapcsolatban érzett bűntudat. 

A neoliberális világfelfogás újraértelmezte a világtörténelmet. Népszerűvé vált kiemelni és felnagyítani a Nyugat bűneit, és mélyen hallgatni a keresztény civilizáció világméretű pozitív hatásairól. Ma politikailag nem korrekt büszkének lenni a fehér ember, a Nyugat értékeire. Európa egzisztenciális fáradtsággal küzd – azzal az életérzéssel, hogy az Európa-sztori talán kifulladt már, és hagyni kell, hogy egy új történet elbeszélése kezdődjön el.

A kérdést, hogy hol húzódnak egy adott kultúrkör határvonalai, antropológusok már régóta vizsgálják. De azért mindig is léteztek egyértelmű határvonalak.

 Európa például soha sem volt iszlám kontinens. 
Képtalálat a következőre: „europe and islam”

Tudjuk, hogy a ma élő görögök nem azonosak az ókori görögökkel. Tudjuk, hogy a mai angolok – vagy franciák – nem ugyanolyanok, mint az egy évezreddel korábban élő őseik. Mégis, ma is felismerhetően görögök, angolok, franciák – és az, hogy

 ők mindannyian európaiak. 

Az európai identitásokban megvalósult a kultúra-áthagyományozás gyakorlata – ami jól felismerhető a nemzetiségek – jó és rossz – jellemzőiben, szokásaiban, viselkedésében. 

Arról szó sincs, hogy nem fogadnánk el bizonyos mértékű változásokat. Ha azonban a változások túl nagyok és túl gyorsan mennek végbe, akkor valami „mássá” alakulunk át – akár olyasvalamivé is, amivé soha sem szerettünk volna - figyelmeztet Murray.

Képtalálat a következőre: „douglas murray”

Általánosságban elfogadjuk, hogy az emberek egyéni szinten, bőrszíntől függetlenül, elsajátíthatnak egy kultúrát - amennyiben ezt mind az egyén, mind a befogadó kultúra nagyon akarja. Mi európaiak mégsem vagyunk képesek arra, hogy bármivé átváltozzunk. Például nem tudunk indiaivá vagy kínaivá lenni. Egyesek mégis úgy gondolják, hogy a világ bármely pontjáról érkező emberek képesek lesznek európaivá válni.

 Európa legyen mindenkié - de a világ többi országa nem lehet ugyanígy az európaiaké. 

Európainak lenni elsősorban nem faji kérdés, hanem az európai értékekkel való azonosulást jelenti.

 Ideje megválaszolnunk tehát a kérdést, hogy  mik az európai értékek? 

Képtalálat a következőre: „europe end”Vannak, akik szerint a 21. századi Európa már autonóm, önfenntartó rendszer – amely képes fennmaradni a civilizációnkat életre hívó ősforrás nélkül.

 A kereszténység helyébe az – egyébként szintén bibliai eredetű – emberi jogok egyre táguló fogalma került. 

Megválaszolatlanul hagytuk a kérdést, hogy a megszerzett jogaink önállóan is életképesek-e, vagy függnek a kontinens polgárai által újabban elutasított fundamentális meggyőződésektől?

Eközben egy hasonlóan nagy horderejű vita robbant ki a nemzetállamok létezésének a létjogosultságáról - és céljáról. Európában – az 1648-as vesztfáliai békekötéstől a huszadik század végéig – a nemzetállamokat nem csupán az alkotmányos rend és a liberális szabadságjogok legjobb garanciájának, hanem a béke garanciájának is tartottuk. Ez a meggyőződés mostanra elpárolgott - mutat rá az angol szerző.
Képtalálat a következőre: „identity of europe”

“A határok a politikusok legszörnyűbb találmányai” - fogalmazta meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Ma sokan - Németországgal az élen - úgy vélik, éppen a nemzetállamok léte miatt törtek ki a háborúk a történelemben. (Bár Berlin bizonyára örülne annak, ha ez másként lenne),

 a német militarizmus és a náci agresszió miatt robbantak ki a huszadik század világháborúi - nem a határok létezése miatt 

- mutat rá Murray.

Képtalálat a következőre: „german militarism”

A történelmünkkel kapcsolatos egyesítő narratíva, illetve a jelenünkkel és jövőnkkel kapcsolatos vízió hiánya bármilyen helyzetben komoly kihívás elé állított volna bennünket. De a civilizációnk fundamentumait érintő társadalmi változások és általános felfordulás idején mindez fatális következményekkel járhat.

 A világ népei éppen akkor kezdett beáramlani Európába, amikor Európa identitási válságba került. 

Talán működött is volna ez, ha a más kultúrákból érkező milliók egy asszertív európai kultúrába érkeznek – de nem egy bűntudattal megvert, holtfáradt és haldokló befogadó-kultúrában.

Képtalálat a következőre: „europe identity”
A múltban az európai identitás nagyon konkrét, mély filozófiai és történelmi gyökerekből táplálkozott (a jogrenden, illetve a kontinens történelmén és filozófiatörténetén nyugvó etikán). Megállapítható, hogy

 Európa a zsidó-keresztény etika, a görög kultúra, és a római jog alapjain nyugszik. 

Ma Európa etikájának és meggyőződéseinek – Európa identitásának és ideológiájának – a kulcskifejezései a „mások tisztelete”, a „tolerancia” és a (mind közül legellentmondásosabb) „diverzitás”.

Európa – ahelyett, hogy az európai népek hazája maradt volna – úgy döntött: átalakul egy utópiává – a szó eredeti görög jelentése értelmében, egy „nem (valóságos) hellyé”.

 Képtalálat a következőre: „douglas murray strange”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reader.blog.hu/api/trackback/id/tr413576861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata58 2018.03.20. 12:27:42

Nagyon figyelemfelkeltő az írás, mindenképp beszerzendő ez a könyv.
Komoly kérdéseket feszeget, s talán még nincs itt a 24. óra, de már vészesen fogy az idő!
Ellene kell állni mindannak a negatív értékrendnek, amely elavultnak ítéli meg mindazokat az értékeket, mely a fundamentális keresztény értékeket, a nemzetiségi hovatartozást, a család lételemét, az országhatárokat meg akarja semmisíteni, mindezt a liberalizmus álságos hazugságaiba csomagolva.
süti beállítások módosítása